LINE UP 2017

De eerste editie van het festival werd gehouden onder de naam 'JazzDistillery' en werd gehouden op het Doeleplein in de historische binnenstad van Schiedam. Klik hier voor een impressie.

P1350783 Grayscale.jpg
West Coast Big Band.jpg
Unit.jpg
Kit & Jo Morgan.jpg
Egon Verhoeven en Boris van der Lek.jpg
Maestro.jpg
Frank in Person.jpg
trio.jpg
FO Bandfoto.jpg
Gig SSS - Theater Walhalla.jpg
Dulfer Jazz band.jpg
wouter kiers band Grayscale.jpg
Joseph Bowie liggend.jpg
Let’s be gipsy.jpg
Camille sledge Zwart Wit.jpg
Met zijn allen - festival.jpg
Steve Nelson.jpg
DE_20111103_3861DEFBW_edited.jpg
Persfoto+Bart+Wirtz+1.jpg
CCJ.jpg
Yvonne Keeley 2017-2.jpg

Tjindjara Metschendorp & West Coast Big Band

 

Tjindjara Metschendorp zong en danste al vanaf de dag dat zij kon lopen. Het entertainen zit haar in het bloed! Dat zal iedereen beamen die Tjindjara als Rachel Marron heeft gehoord in musical The Bodyguard en bij The Voice of Holland. Eerder zong zij de sterren van de hemel in o.a. Dreamgirls en als danseres deelde zij het podium met grote sterren als Lionel Richie en Diana Ross. Bij JazzDistillery opende Tjindjara Metschendorp The Ultimate Music Weekend samen met de met vele awards bekroonde West Coast Big Band. De arrangementen die zij ten gehore hebben gebracht, bezorgden de bezoekers kippenvel. Het was een primeur, want nog niet eerder traden de West Coast Big Band en Tjindjara Metschendorp samen op. 

 

 

 

West Coast Big Band

 

Het allereerste concert van Jazzpodium Waterweg was in september 2007 met de West Coast Big Band. Daarom alleen al mocht deze bigband die al 40 jaar lang heerlijke jazz speelt, tijdens ons jubileum niet ontbreken! De topmusici onder begeleiding van Nils van Haften (o.a. Clazz Ensemble en Metropole Orchestra), verdienden talloze prijzen en wonnen in 2016 (eerste klasse) en in 2017 (topklasse) het International Big Band Concours. Zij brengen mooie stukken uit de bigbandtraditie (denk aan Count Basie, Bill Holman, John Clayton, Duke Ellington en Thad Jones) en als begeleidingsorkest werkten ze met grote namen uit de Nederlandse jazzscene zoals Greetje Kauffeld. Bij JazzDistillery deelden zij het podium met de veelbelovende Tjindjara Metschendorp. Een openingsconcert waarin hun arrangementen het publiek aangenaam verrasten. 

 

 

 

Unit

 

De Surinaamse toetsenist Erik Ritfeld werkte eerder samen met Lee ‘Scratch’ Perry, Aston Barrett (Bob Marly), Reggie Washington, Ronald Snijders en de hiphop reggeagroep Postmen. Met zijn trio Unit verkent hij een ander muzikaal universum. Samen met drummer Greg Smith en bassist Maciej Domaradzki zoekt hij de grenzen op van hiphop, jazz, afro, en klassiek: een muzikale lijn die zowel Afrikaanse ritmes als futuristische soundscapes doorkruist.

 

 

 

 

Kit & Jo Morgan

 

Zo vader zo dochter. Vanaf het moment dat de Engelse Kit Morgan zijn gitaar ontdekte, was muziek zijn wereld. Op dertienjarige leeftijd speelde hij al in bandjes in Noord-Londen en toen hij zeventien was deed hij zijn eerste tour met popster Billy J. Kramer. Maar ook Guys & Dolls, Wall Street Crash, Lulu, Lenny Henry en Ian Anderson zijn namen met wie hij die jaren veel speelde. Zijn laatste wereldwijde tour was met de fabuleuze violiste Vanessa Mae. Hij werd bovendien een van de meest gevraagde sessiemuzikanten en veel van zijn gitaarwerk is te horen onder tv-programma’s zoals die van Discovery Channel. Bij Jazzpodium Waterweg was hij eerder te horen als gitarist van Chris Jagger. Deze keer begeleidde hij zijn muzikale dochter Jo. Zij zong van Amy Winehouse tot Marvin Gaye en Joni Mitchell.

 

 

Boris van der Lek | Egon Verhoeven Band

 

Degenen die de Boris van der Lek | Egon Verhoeven Band kennen, weten dat de dansvloer vol komt te staan. En zo was het ook tijdens JazzDistillery 2017. ‘The Chicken’ van Zawinuls, ‘Jean Pierre’ van Miles Davis, ‘Octopus E-Funk’, ‘Mercy, Mercy’, ‘Put it where you want it’. Ze spelen het alsof hun leven ervan hangt.  Boris van der Lek kennen we allemaal uit de bands van Herman Brood en Hans Dulfer, maar de saxofonist speelde o.a. ook met Buddy Tate en Arnett Cobb. Gitarist Egon Verhoeven speelde eind jaren zestig in de soulformatie Free, later bij Dulfer, met Peewee Ellis, Jeff Lorber, the Cast en  toetsenist Lino Vishnudatt met Rosa King, Sue Chaloner en The Frog. Superbassist Lené te Voortwis (Batida, Boudewijn de Groot) en last but not least onze eigen Schiedamse drummer Kees van Krugten (Livin Blues) maken de band compleet.

 

 

 

 

DJ Maestro

 

Martijn Barkhuis is een muzikale duizendpoot die als kind begon met vioolspelen. Hij trad al snel op met orkesten en verbreedde zijn muzikale kennis tijdens zijn studietijd met het fenomeen jazz & radio. In Amsterdamse clubs als Roxy, Escape en Paradiso liet hij als DJ Maestro het grote publiek kennismaken met zijn liefde voor klassiek, jazz en clubmuziek. Vandaag-de-dag is hij een graag geziene gast in de Europese clubs en tourt hij in Azië, Australië en Afrika. Hij maakte negen met platina bekroonde albums voor het legendarische Blue Note Records, remixte Nina Simone’s debuut album Little Girl Blue en produceerde twee albums voor Verve/Universal. Wat moeten we nog meer zeggen? We zijn er trots op om Martijn Barkhuis, alias DJ Maestro, tijdens JazzDistillery 2017 een weekend lang als festival DJ te hebben gehad! 

 

 

 

 

Frank in Person

 

Zelfs Cliff Stark, voormalig trombonist van Sinatra in Las Vegas, zei onlangs over Frank in Person: “This Dutch singer is amazing! That’s as close as anyone else I’ve heard !” Frank in Person trad op met zijn indrukwekkende begeleidingscombo ‘The Skyline Orchestra’ bestaande uit bandleader Arie Kuit (altsaxofoon), Marcellino Vishnudatt (piano), Vincent Kuiper (bas) en Niek van Wiggen (drums).

 

 

 

 

Trio Winter-Wijnen-Larsen

 

Ze zijn niet alleen jazzmusici, maar ook al honderd jaar vrienden. Onafhankelijk van elkaar spelen René Winter (drums), Bob Wijnen (Hammond orgel) en Jens Larsen (gitaar) in bekende jazzbands. Bob Wijnen speelt met alle grote namen binnen de jazzwereld en nam onlangs in New York een geweldige nieuwe cd op, te weten NYC Unforseen met o.a. Peter Bernstein. Jens Larsen (DK) speelt met zijn band Traeben in heel Europa en bracht onlangs ook een nieuwe plaat uit: TRÆBEN – Looking at the storm. Jens wordt bovendien ge-endorsed door Ibanez guitars International. En René Winter kennen we natuurlijk allemaal van Tiny Little Bigband en als voormalig bestuurslid van Jazzpodium Waterweg! Het was een adembenemende concert van deze drie muzikale vrienden.

 

 

 

 

Funky Organizers

 

Tijdens hun Funky Summertour in 2016 speelden ze onder andere op het Young Art Festival, Otis Park en in het voorprogramma van Earth, Wind & Fire. De shows van Funky Organizers zijn muzikaal, energiek en interactief! De zeven bandleden zijn nog piepjong, maar hebben al zoveel ervaring en charisma. Ze hebben gemeen dat ze allemaal uit een muzikaal nest komen waar muziek maken levensbehoefte nummer 1 is. Geen covers. Alleen eigen werk. Vanuit een jam of gewoon omdat één van hen met een idee komt. Het resultaat is dikke grooves, oldschool en urban funk! De energie spat ervan af. Wij van JazzDistillery geloven dat ze in no time wereldberoemd zullen zijn. We zullen nog veel van ze gaan horen: Zep Barnasconi (bandleider, producer en drummer), Willem ’t Hart (toetsen), Gijs van Oosterhout (saxofonist en arrangeur), Bram ’t Hart (bassist), Jermaine Berkhoudt (MC/rapper), Filip Schrijver (gitaar) en last but not least zangeres Lady Shaynah. De chemie van deze zeven ras-muzikanten borrelt, bruist. 

 

 

 

T-Bone

 

Ze zijn aan elkaar gewaagd: Joris Lutz (zang en gitaar), Iwan de Reus (gitaar) en drummer Elian van Buuren. Op het podium laten zij zich door elkaars talenten inspireren en er is werkelijk geen nummer dat zij niet spelen met T-Bone. Joris kennen we van o.a. BakkerLutz, VOF de Kunst, Gruppo Sportivo en de dames van Bombita’s XL. Gitaarvirtuoos Iwan de Reus speelde met Womack&Womack, Rosenberg Trio, Brainfreeze en Nasty om maar een paar namen te noemen. De nog hele jonge maar eveneens zeer talentvolle Elian (neefje van Armin) van Buuren maakt het trio compleet.

 

 

 

 

Dulfer Jazz

 

Hij schuwt geen nieuwe invloeden, is wars van keurslijven en tijdloos populair. Hans Dulfer laat zijn eigen geluid horen. Dulfer bespeelde zijn eerste tenorsax halverwege de jaren vijftig. Daar is hij nooit meer mee opgehouden. Zijn encyclopedische kennis van de jazz en tomeloze energie staan garant voor een eigenzinnig staaltje muziek. Hij mag veel internationale helden tot zijn muziekvrienden rekenen en heeft altijd een ongezouten mening. Maar van muziek wordt hij stil. Die liefde voor muziek deelt hij al zijn leven lang met anderen. Of hij in een uitverkochte concertzaal in Japan speelt, of in een jeugdhonk in een achterstandswijk, Hans Dulfer laat horen en zien wat muziek met mensen doet. Bassist Eric Barkman speelt al sinds 1997 mee in zijn band. Gitarist Jerôme doet dat ook al weer heel wat jaartjes. Na zijn studie aan het Rotterdams conservatorium vertrok hij naar New York om met gitaarhelden als Wayne Krantz en Hiram Bullock te spelen, toert met grote namen, maar zet vooral zijn tanden in het snarenwerk van de Dulferband. Gijs Dijkhuizen speelde met Benny Golson and the Jazz Orchestra of the Concertgebouw in Amsterdam, tourde met Dr. Lonnie Smith en trad op met o.a. Michael Brecker, Georgie Fame, Deborah Brown, Herb Geller, Ferdinand Povel en Rita Reys. En Rob van der Wouw speelde nog voor hij aan het Rotterdams Conservatorium afstudeerde in de New Yorkse Carnegie Hall. Samen met Louk Boudesteijn richtte hij in 2004 het Rotterdam Jazz Orchestra op.

 

 

 

 

Wouter Kiers Band

 

Tenorsaxofonist Wouter Kiers is een bekende en opvallende verschijning in de Nederlandse muziekwereld. Kiers werkt en heeft gewerkt met een enorm aantal bands en houdt er ook altijd eigen bands op na, waarmee hij een energieke mix van jazz, blues, funk en rock ‘n’ roll weet neer te zetten. Zijn meest bekende bands zijn ‘Kiers & de Vries’ (1998 - 2005) en natuurlijk ‘Blood Sweat & Kiers’ (2005 - 2015). In de zomer van 2015 ontstond tijdens zijn Haagse hot steaming ‘Sax on the Beach’- sessions een kiersverse nieuwe formatie. Met jazz- en bluesgitarist/zanger Toine Scholten, oudgediende (Kiers & de Vries) Robin Koerts op basgitaar en één van Neerlands topdrummers Satindra Kalpoe (o.a. Anouk en Relax) heeft Kiers wederom een knetterende en veelzijdige formatie samengesteld. De optredens waarin Kiers zijn scheurende en honkende tenorsaxofoon luid en duidelijk aanwezig laat zijn, vergeet je niet snel! Zo ook het optreden bij JazzDistillery 2017 niet.

 

 

 

Joseph Bowie

 

Joseph Bowie groeide begin jaren vijftig op in het Amerikaanse Saint Louis. Als zoon van muziekleraar William Lester Bowie en muziekliefhebster Earxie Bowie, ontkwam hij niet aan een muzikale opvoeding! Geïnspireerd door de dagelijkse rehearsals van zijn negen jaar oudere broer Byron, die uitgroeide tot een bekend saxofonist en arrangeur, en zijn twaalf jaar oudere broer en later internationaal bekende jazztrompettist Lester, versterkte Joseph de blazerssectie binnen de familie met trombone. Op zeventienjarige vertrok Bowie met Oliver Lake B.A.G (Black Artist Group) naar Parijs waar zijn eerste internationale toer begon. De stad ook waar hij in die dagen samenspeelde met jazzgrootheden als Alan Silva, Frank Wright en Bobby Few. Hoewel hij met jazz en blues is opgevoed, begon hij in 1978 in New York samen te werken met punk/funk artiest James Chance. In hetzelfde jaar ontstond Bowie’s band Defunkt. Sly and the family Stone, Blondie, The Ramones, David Byrne, Miles Davis, David Bowie, Living Colour en Red Hot Chili Peppers zijn namen door wie Joseph Bowie zich liet inspireren en met wie hij musiceerde. Hun invloeden klinken door in zijn muziek. Bij JazzDistillery komt Joseph Bowie met zijn band Joey Blu & BlueZbone. Deze ‘Roots-alter ego band’ bestaat verder uit de broers Jeffrey van Duffelen (drums), Sylvain van Duffelen (bas) en gitarist Patrick van der Hoeven. Het dak van de Spiegeltent ging er af met deze blues classics en funky blues stijl waarbij niemand stil kon blijven staan! Ook Dulfer kwam nog even meespelen...

 

 

 

 

Let’s be Gypsies

 

Een instant Hot Club-gevoel dat is wat Let’s be Gypsies weet te geven! Django Reinhardt, het Rosenberg Trio, ze spelen de parels uit de Gypsy Jazz. Ze nemen je mee op reis, de eeuwenoude familiegeschiedenissen in. De passie straalt ervan af wanneer Roy de Rijke (sologitaar), Erik Koning (viool), Mike van Leeuwen (slaggitaar) en Ton Voskuilen (contrabas) het podium betreden.

 

 

 

 

Sister Sledge Next Generation

 

Camille Sledge (USA) tourde de hele wereld over met de wereldberoemde Amerikaanse formatie Sister Sledge, bestaande uit haar moeder Debbie Sledge en haar zussen. Camille, zelf fenomenaal zangeres, geboren podiumdier en fotomodel kwam speciaal naar Nederland voor een explosief concert bij JazzDistillery 2017! Onvergetelijke hits als ‘We are family’ en ‘We’re lost in music’ in eigentijdse versies zullen de Schiedamse vesten doen trillen. De veelzijdige Camille Sledge die ook diverse andere bands heeft en verschillende stijlen tot in de perfectie beheerst, is inmiddels een ster geworden. Sister Sledge Next Generation dus, met een fenomenale live band onder leiding van de Nederlandse toppianist, organist en arrangeur Bas van Lier. Van Lier was eerder musical director bij Debbie Sledge en bracht veel studio-uren door met de fameuze moeder en dochter. Een dampend en energiek concert met zeer bekend maar ook verrassend nieuw werk. Steevast ‘As soulful and funky as can be’.

 

 

 

 

Rootsriders

 

Het begon allemaal met een show ter gelegenheid van Bob Marley’s 25e sterfdatum in 2006. Een groep bevriende muzikanten en diehard Bob Marley-fans waaronder leadzanger Junior Tecla en de dan nog onbekende zangeressen Shirma Rouse en Giovanca, zetten in de Melkweg hun eerste tribute show in elkaar. Samen met bevriende collega’s als Typhoon en Beef zetten zedie avond de Melkweg compleet op z’n kop. Dat smaakte naar meer! De band, inmiddels tot Rootsriders gedoopt, speelt ontzettend veel, zowel in binnen- als in buitenland. De huidige bezetting met Mo Ali, Tamara Nivillac en Aldiner Laurent als lead en backing volcals begeleidde grote Jamaicaance reggaesterren zoals Maxi Priest, Gyptian en Gregory Isaacs. Ook brengt de band met de single ‘High On Life’ eigen material uit. Het is als het ware het resultaat van 10 jaar touren met het materiaal van Bob en wat dat voor de musici als hechte groep heeft betekend. Net als Marley (zonder zich met hem te willen vergelijken) hebben ze geprobeerd met deze song verder te kijken dan reggae alleen. Het is een energieke, positieve popsong geworden. Het markeert de shift die de groep wil maken naar een nieuwe periode waarin er weer meer ruimte zal zijn voor hun eigen materiaal. Altijd reggae-influenced maar op hun eigen authentieke manier. 

 

 

 

 

Joris Teepe - Steve Nelson Group (USA)

 

In New York zeggen ze ‘The real deal’. Echte jazz uit the Big Apple. Zo kan de muziek van Joris Teepe – Steve Nelson Group het best worden omschreven. Vibrafonist Steve Nelson speelde bij het legendarische Dave Holland’s Quintet, maar ook met Kenny Barron, Bobby Watson, Mulgrew Miller, David ‘Fathead’ Newman, Johnny Griffin, and Jackie McLean. Bassist Joris Teepe leerde hij in de jaren 90 al kennen in de New Yorkse Jazzscene. Joris Teepe speelde onder meer negen jaar in de band van Rashied Ali en zes jaar met Benny Golson. Samen musiceren ze al 30 jaar. Bij de JazzDistillery werden deze twee fantastische musici uit New York begeleid door pianist Rob van Bavel en drummer Hans Braber die in Nederland al 30 jaar toonaangevend zijn.

 

 

 

Ellen ten Damme

 

Ze schrijft haar eigen liedjes, speelt viool, piano en gitaar en is wellicht één van de beste zangeressen van haar generatie. Ze heeft een intense stem die elk genre lijkt aan te kunnen, van rock-’n-roll tot opera. Ze is een podiumbeest, heeft eindeloos arsenaal aan theatrale middelen, waaronder maskerades en verkleedpartijen, handstanden en radslagen, pruiken en uitdagende jurkjes, cabaret, variété en acrobatiek. Of het nu circusshow Cirque Stiletto is, optredens op Pinkpop, Lowlands en Noorderslag of een concert met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Ze staat er en neemt je mee naar haar wereld. De Spiegeltent was tot de nok toe gevuld en er werd zichtbaar genoten en gelachen.

 

 

 

Bart Wirtz

 

‘The hope of the hip Dutch Jazz’ wordt hij genoemd. Saxofonist Bart Wirtz sleepte verschillende jazzprijzen in de wacht waaronder de Erasmus Jazzprijs, Leiden Jazz Award, de Breda Jazzprijs en de Edison Jazzism Publieksprijs voor zijn album iDreamer. Hij maakt al meer dan 10 jaar deel uit van het Artvark Saxophone Quartet, speelt in het New Rotterdam Jazz Orchestra en was (mede)oprichter en artistiek leider van Monsieur Dubois en The Young Sinatras (later The Very Next). Met zijn vierde solo studioalbum Beneath The Surface is altsaxofonist Bart Wirtz een volledig nieuwe richting ingeslagen. De blend van hiphop, rock, jazz en funk breekt met het geluid van zijn eerdere werk.

 

 

 

 

CaboCubaJazz

 

Kaapverdiaanse en Cubaanse muziek in een avontuurlijke mix van jazz. CaboCubaJazz is een bijzonder gezelschap musici van Cuba, Colombia, Nederland en Kaapverdië. Sensuele melodieën, prachtige harmonieën en heerlijke dansmuziek. Niet voor niets hebben we ervoor gekozen JazzDistillery af te sluiten met deze smeltkroes van heerlijke muziekstijlen. 

Master percussionist Nils Fischer, bekend van Timbazo en de Cubop City Big Band, richtte de band op samen met Carlos Matos, ambassadeur van Kaapverdische muziek in Europa. De bezetting is: Nils Fischer (percussie), Dina Medina (zang), Alberto Caicedo (zang), Pablo Martínez Hernández (trombone), Marc Bischoff (piano), Joe Rivera (trompet), Yerman Aponte (bas), Armando Vidal (drums/zang). En de cirkel is rond met Dina Medina die momenteel in Schiedam woont! Ze staan overall in de wereld en met regelmaat in Havana. En nu waren ze dus de spectaculaire afsluiter van JazzDistillery 2017.

 

 

 

 

Festival presentatrice Yvonne Keeley

 

Yvonne Keeley is een bekende naam in de muziekindustrie. Zij groeide op in een muzikaal nest met als ouders John en Alice Paay. In de jaren ‘70 woonde zij in Londen en werkte mee aan alle albums van haar toenmalige partner Steve Harley (Cockney Rebel), maar ook werkte zij met bekende namen als Madeline Bell en Vicky Brown. Het was ook in die tijd dat zij kennismaakte met Scott Fitzgerald. Zij zongen samen ‘If I had words’, een nummer 1 hit in landen als Australië, Engeland,  Nieuw Zeeland, België, Nederland en Scandinavië. Begin jaren ‘80 kwam zij terug naar Nederland en deed met haar zus Patricia Paay het laatste Stars on ‘45 project. Ook niet onsuccesvol: De Star Sisters verkochten maar liefst 4 miljoen albums. 

Yvonne concentreerde zich vervolgens op het presenteren van radio en tv programma’s. Haar eerste eigen radioprogramma presenteerde zij voor Cable One, het allereerste Nederlandse commerciele radiostation. Ook presenteerde zij het KLM Business Journaal. Voor Sky Channel in Engeland deed zij een serie modeprogramma’s en bij de regionale omroep Stads TV presenteerde zij drie jaar lang dagelijks het nieuws. In het muziekprogramma dat zij van 1996 tot 2004 voor Radio Rijnmond produceerde, deed zij niet alleen interviews met mensen uit de muziek, maar ging Yvonne ook gesprekken aan met mensen als Pim Fortuyn en Hans Dijkstal. Kortom, een veelzijdige vakvrouw die tijdens de JazzDistillery 2017 onze (inter)nationale gasten met veel enthousiasme introduceerde.