LINE UP 2018

Voor de 2018-editie betraden bekende nationale en internationale namen het podium van MusicDistillery.

Benieuwd hoe dat feestje eruit zag? Klik dan hier voor een impressie.

Hoofdpodium

Cor Bakker en Alain Clark.jpg
Bernard Fowler en Tim Ries.jpg
Nueva Manteca 2.jpg
PRfoto Marcellino.JPG
Joey Blu & BlueZbone - JazzDistillery 20
Power to the Pipo.jpg
Mozes Rosenberg and friends.jpg
Six Strings XO_edited.jpg

Alain Clark & Cor Bakker Band

 

‘Father & Friend’, ‘Blow Me Away’, ‘Live It Out’. Wie kent niet de nummers van Alain Clark? De zanger, gitarist, componist en producer heeft een kast vol awards, Multi platina albums en een hele rij hitsingles. Gelukkig heeft hij in zijn internationale tourschema een optreden voor MUSICDISTILLERY vrijgehouden! En dat wordt een wel heel bijzonder optreden, want hij komt samen met de Cor Bakker Band. Pianist Cor Bakker die na het conservatorium naar Los Angeles vertrok om bij zijn grote inspirator Clare Fischer verder te studeren, hoeven we eigenlijk ook niet meer te introduceren; hij is Nederlands bekendste muzikaal begeleider in de amusementswereld. Uiteraard zingt Alain zijn eigen hits, maar tijdens MUSICDISTILLERY zal hij het publiek ook verrassen met bekende popstukken, op zijn zo mooie soulvolle jazzy manier gebracht. Samen met pianist Cor Bakker, drummer Marcel Serierse, bassist Charly Angenois en gitarist Maarten van der Grinten werkt hij momenteel aan de arrangementen. Die primeur wil je echt niet missen!

 

 

 

 

Bernard Fowler & Tim Ries (Rolling Stones Project)

 

Het is bijna onmogelijk om de lijst hoogtepunten uit de carrière van zanger, songwriter, producer en instrumentalist Bernard Fowler op te noemen. De Amerikaan is al 30 jaar de achtergrondzanger en percussionist van de Rolling Stones. Zong voor Motörhead en Ozzy Ozborne, Tackhead en Nicklebag, produceerde en schreef voor Ronnie Wood, arrangeerde de vocals voor Living Colors. Speelde met John Lyndon en Herbie Hancock om maar enkele indrukwekkende namen te noemen. Hij is op honderden albums te horen. De albums van de Rolling Stones, Herbie Hancock, Ryuichi Sakamoto, John Mayer, Rod Stewart, Robert Plant, Duran Duran, Red Hot Chili Peppers, Steve-Jordan, Michael Hutchence, Michael Bublé, Philip Glass, Yoko Ono, Alice Cooper, Bootsy Collins en velen meer! Zijn twee solo-albums ‘Friends with Privileges’ en ‘The Bura’ zijn adembenemend mooi. Samen met Tim Ries is hij de hoofdact van MUSICDISTILLERY en daar zijn we heel trots op!

 

Saxofonist, componist, arrangeur en producer Tim Ries maakt sinds 1999 deel uit van de Rolling Stones. Ook hij kent een ongeëvenaarde gevarieerde carriere die begon in 1983 met Maynard Ferguson. Hij werkte samen met Stevie Wonder, Paul Simon, Donald Fagen, Michael Jackson, Blood, Sweat and Tears, Rod Stewart, Lyle Lovette, en de jazzgrootheden Red Garland, Donald Byrd, Hank Jones, Jack DeJohnette, Phil Woods, Tom Harrell, Chico Hamilton, Michael Brecker, Joe Henderson, Tony Bennett, Louie Bellson, The Dizzy Gillespie All-Star Big Band, Dave Liebman, Al Foster, John Patitucci, Bela Szakcsi Lakatos en Maria Schneider. Tim heeft diverse eigen cd’s op zijn naam staan. In 2005 and 2008 kwamen respectievelijk The Rolling Stones Project (Concord) en Stones World (Sunnyside) uit. Van deze twee cd’s met Stones nummers gaan Tim Ries en Bernard Fowler meerdere stukken spelen samen met Hans Vroomans (piano), Peter Tiehuis (gitaar), Wilbrand Meischke (bas) en Marcel Serierse (drums). Deze muzikale wereldtoppers mag je gewoon niet missen!

 

 

 

 

Nueva Manteca

 

Een nieuwe super latinjazz band met een nieuwe line up! Hoewel? Echt nieuw is Nueva Manteca natuurlijk niet! De band bestaat al sinds 1983 en heeft vele gedaantes gehad met dito verschillende bezettingen die over de hele wereld hebben gespeeld. Nueva Manteca tourde met internationale Latin-sterren zoals Giovanni Hidalgo, Armando Peraza, Orestes Vilato, Dave Valentine, Paquito d’Rivera, Arturo Sandoval, Luis Conte, Bobby Sanabria, Nicky Marrero, Ralph Irizarry en Claudio Roditi. Meer dan eens stonden ze in de Top 10 van de Amerikaanse Latin Radio Charts. Nu is de band dus terug! Swingender dan ooit tevoren met trompettist Oscar Cordero, saxofonist Ben van den Dungen, pianist Marc Bischoff, bassist Samuel Ruiz, percussionist Nils Fischer en drummer Liber Torriente. 

 

 

 

Lino Vishnudatt Band

 

Rock ’n roll zit hem in het bloed. Lino Vishnudatt kreeg zijn eerste pianolessen op 3-jarige leeftijd, maar werd al vroeg verliefd op de gitaar en begon op zeer jonge leeftijd met het schrijven van eigen muziek. Lino speelde met o.a. Rosa King, Sue Chaloner, The Frog, Dusko Goykovic, Jimmy Williams (Trammps), Hans en Candy Dulfer, Wim Koopmans, Piet Noordijk, Daniel Sahuleka, El Kroppo en vele anderen. Hij stond in het voorprogramma van grootheden als B.B. King en Ray Charles. Met de Lino Vishnudatt Band die hij startte in Madrid in de jaren ’90, speelt hij muziek in de geest van Jimi Hendrix, BB King en Willie Dixon. Na vele omzwervingen door West-Europa keerde hij terug naar zijn geboortestad Rotterdam. Met Carlos Breton Aguilar (bas) en Ruben van Boven (drums) speelt hij tijdens de MUSICDISTILLERY prachtige classics van blueslegendes afgewisseld met eigen werk.

 

 

 

Joseph Bowie - Joey Blu & BlueZbone

 

Joseph Bowie groeide begin jaren vijftig op in het Amerikaanse Saint Louis. Als zoon van muziekleraar William Lester Bowie en muziekliefhebster Earxie Bowie, ontkwam hij niet aan een muzikale opvoeding! Geïnspireerd door de dagelijkse rehearsals van zijn negen jaar oudere broer Byron, die uitgroeide tot een bekend saxofonist en arrangeur, en zijn twaalf jaar oudere broer en later internationaal bekende jazztrompettist Lester, versterkte Joseph de blazerssectie binnen de familie met trombone. Op zeventienjarige vertrok Bowie met Oliver Lake B.A.G (Black Artist Group) naar Parijs waar zijn eerste internationale toer begon. De stad ook waar hij in die dagen samenspeelde met jazzgrootheden als Alan Silva, Frank Wright en Bobby Few. Hoewel hij met jazz en blues is opgevoed, begon hij in 1978 in New York samen te werken met punk/funk artiest James Chance. In hetzelfde jaar ontstond Bowie’s band Defunkt. Sly and the family Stone, Blondie, The Ramones, David Byrne, Miles Davis, David Bowie, Living Colour en Red Hot Chili Peppers zijn namen door wie Joseph Bowie zich liet inspireren en met wie hij musiceerde. Hun invloeden klinken door in zijn muziek. Bij MUSICDISTILLERY komt Joseph Bowie op herhaling met zijn band Joey Blu & BlueZbone. Deze ‘Roots-alter ego band’ bestaat verder uit de broers Jeffrey van Duffelen (drums), Sylvain van Duffelen (bas) en gitarist Patrick van der Hoeven.

 

 

 

 

Power to the Pipo

 

Een echte festivalband! Power to the Pipo bestaat uit Rob van Barschot (drums), Luc Pustjens (bas), Virgil Rerimassie (gitaar) en Michiel Sonnevijlle (saxofoon). De eerste drie hebben hun roots in Zuid-Limburg. Wie Power to the Pipo wel eens live zag, weet dat hun optredens bol staan van de energie. Het kwartet speelt rauwe jazz funk vol avontuurlijke improvisaties, maar is ook niet vies van uitstapjes naar rock en blues aan elkaar geregen door virtuoze solo’s en een immer aanwezige groove.

 

 

 

Mozes Rosenberg & Friends

In de familiealbums staat een kleine Mozes Rosenberg met een viool die hij vasthoudt als een gitaar. Van jongs af hoort Mozes rappe vibrato’s, striemende akkoorden, snelle loopjes en ook melancholieke melodieën tussen de woonwagens. Mozes is zeven jaar tijdens zijn eerste Tv-optreden met het Rosenberg Trio. Als hij dertien jaar is ontmoet hij in Den Haag Paco de Lucia. Tijdens het North Sea Jazz in datzelfde jaar volgt Mozes een masterclass bij de in 2007 overleden toetsenist Joe Zawinul. De internationale doorbraak in 2005 komt als het project ‘Ready’n able’ met het gelijknamige album vooral buiten Nederland furore maakt. Stochelo Rosenberg, Sani van Mullem en Mozes Rosenberg vormen een supertrio. En met The Rosenbergs speelt hij sinds ruim zeven jaar niet alleen standaards georiënteerd op Django Reinhardt-oeuvre, maar ook de klassieke Amerikaanse jazz-meesters. Bij MUSICDISTILLERY zal Mozes het podium delen met niemand minder dan gitarist Martin Limberger die speelde onder andere met Jan Akkerman, Biréli Lagrène, Stephane Grappelli, Candy Dulfer en The Rosenbergs. Contrabassist Hassan Abuldaldah speelt momenteel bij de begeleidingsband Fat Harry & the Fuzzy Licks voor verschillende Amerikaanse Blues artiesten. Sologitarist Roy de Rijke kennen we van Let's be Gypsies, De Règâhs en Diona Fox & Her Ragdols. Accordeonist Tim Kerssies heeft zijn eigen Tim Kerssies Kwintet en horen we op het festival ook in de droomband van John Engels. Violist Erik Koning tenslotte is een vast terugkerende gast van MUSICDISTILLERY. Hij is niet alleen bandleider van Let’s be Gypsies, hij verzorgt op zaterdag ook de Hot Club de France-sessies.

 

 

 

Six Strings X.O

 

Wil je zien en horen hoeveel gitaar er in ’n uur kan? Dan mag je dit optreden van Six Strings niet missen! Gitarist en zanger Joris Lutz die samen met vaste bandmaten gitaarvirtuoos Iwan de Reus en drummer Elian van Buuren bekend is van de vermaarde Six String Sessions, heeft speciaal voor MUSICDISTILLERY twee supergitaristen uitgenodigd. Niemand minder dan Anton Goudsmit en Leendert Haaksma zijn van de partij! Anton kennen we o.a van de New Cool Collective en Ploctones en Leendert van o.a Anouk en Blowbeat. Tijdens deze wel heel speciale editie van Six Strings worden muziekliefhebbers verrast met gekke loops, mooie stiltes, maar vooral de mooiste gitaarmuziek!

 

 

 

Jubilerende John Engels speelt met zijn droomformatie

 

John Engels. Wie kent hem niet? Neerlands meest swingende jazzdrummer viert dit jaar  zijn 65-jarig (!) jubileum als musicus. John werd bekend als de side-man van wereldsterren als Chet Baker, Archie Shepp, Ben Webster en talloze anderen. Speciaal voor MUSICDISTILLERY neemt hij zijn droomformatie mee bestaande uit Benjamin Herman (altsaxofoon), Jan van Duikeren (trompet), Ruud Ouwehand (bas) en Rob van Bavel (piano). Zij zullen een tribute brengen aan de fameuze 'Diamond Five', de groep waarmee John Engels van 1957 tot 1961 in de Amsterdamse jazzclub Sheherazade furore maakt. Hoewel dit belangrijke stuk vaderlandse geschiedenis in 'Remembering The Diamond Five' het startpunt zal zijn, weet je met deze geweldige muzikanten op het podium maar nooit waar het zal eindigen. In John's woorden: 'It don't mean a thing, if it ain't got that swing!'

 

 

 

Funky & Groovy Jazz from NYC

 

De Nederlandse bassist Joris Teepe woont en werkt sinds 1992 in New York. Daar ontmoette hij de hipste en beste musici uit de scene! En die ‘cats’ neemt hij mee naar MUSICDISTILLERY! Samen met gitarist Dave Stryker, saxofonist Don Braden en drummer Owen Hart, gaat hij er in de Noletloodsen een feestje van maken! Dat wordt grooven, dat wordt genieten met het Joris Teepe New York Groove Quartet. New York op Schiedamse bodem!

John en Benjamin.jpg
Joris Teepe New York Groove Quartet 2.jp

KetelKantine

Naast het hoofdpodium is er de KetelKantine. Hier gaan eveneens bijzondere muzikale dingen gebeuren! Onze festival DJ Maestro zal er op vrijdag draaien en op zaterdag en zondag zijn er jamsessies. Wie er allemaal zullen aanschuiven tijdens die sessies houden we nog even geheim! Wel kunnen we verklappen dat het niet de eersten de besten zijn...

DJ Maestro.jpg
Erik Koning.jpg
Closer to Jazz.jpg

DJ Maestro

 

Martijn Barkhuis is een muzikale duizendpoot die als kind begon met vioolspelen. Hij trad al snel op met orkesten en verbreedde zijn muzikale kennis tijdens zijn studietijd met het fenomeen jazz & radio. In Amsterdamse clubs als Roxy, Escape en Paradiso liet hij als DJ Maestro het grote publiek kennismaken met zijn liefde voor klassiek, jazz en clubmuziek. Vandaag-de-dag is hij een graag geziene gast in de Europese clubs en tourt hij in Azië, Australië en Afrika. Hij maakte negen met platina bekroonde albums voor het legendarische Blue Note Records, remixte Nina Simone’s debuut album Little Girl Blue en produceerde twee albums voor Verve/Universal. Wat moeten we nog meer zeggen? We zijn er trots op om Martijn Barkhuis, alias DJ Maestro, tijdens MusicDistillery op herhaling als festival DJ te hebben!

 

 

 

 

Hot Club de France

 

Inda House zijn op zaterdagavond al veel legendarische gitaarvirtuozen! In de KetelKantine komen echter nog veel meer gitaristen, violisten en accordeonisten samen om te gaan jammen in Hot Club de France stijl, oftewel gipsy-jazz. Onder begeleiding van gipsy-violist Erik Koning zullen verrassende namen uit binnen- en buitenland hier aanschuiven. Laat je hier meeslepen in Franse sferen.

 

 

 

Closer To Jazz

 

‘Swingende en knallende jazz brengen die bruist van de energie en bedoeld is voor good times’, dat is wat de nog hele jonge musici Thijs Nissen en Mitchell Damen willen met hun stichting Closer To Jazz. Ze organiseren al zo’n drie jaar lang fantastische jamsessions in het Rotterdamse en worden daarbij door Codarts en de Doelen ondersteund. In samenspraak met MUSICDISTILLERY nodigen zij in de KetelKantine jong talent uit, maar ook gerenommeerde namen uit de Nederlandse jazz scene. Met hun jazzsessions gaan zij er een feestje van maken!